Keuze tussen angst of liefde

Liefdeskunst is… beseffen dat je altijd een keuze hebt tussen angst of liefde...

 

‘Je ontkent wat pijn doet, waar je bang voor bent. Je vermijdt hem koste wat kost. Dan vind je een manier om dat waar je het bangst voor bent te verwelkomen en te accepteren. En dan kun je het eindelijk loslaten.’ - Edith Eva Eger

 

Dit zijn de hoopgevende woorden van Edith Eva Eger uit het boek De Keuze. Woorden van een vrouw die de holocaust heeft overleefd. Haar verhaal ontroerde me tot op het bot, toen ik het las in mijn vakantie. Woorden die me terug lieten gaan naar mijn eigen diepste angsten, angsten waar we als mens zo graag van weg bewegen. Als we onze angsten maar lang genoeg wegstoppen worden het monsters in ons hoofd. We maken ze zo groot en zo eng dat we er altijd voor wegkruipen. Tot we bang worden voor de angst zelf.

Het is iedere keer weer zo wonderbaarlijk als ik tijdens de training mensen vraag om hun diepst weggestopte monster aan te kijken. Doen we dat niet, dan wordt dit een claim aan de wereld, aan onze geliefden, partners of kinderen. Wat we niet in onszelf durven aankijken willen we opgelost zien door een ander. Die moet alsnog heel maken wat we zelf niet willen voelen. Deze verborgen claim werkt als een sluipmoordenaar voor een relatie. Een onmogelijke taak voor de ander.

Durven we onze angst echter recht in de ogen te kijken, dan verandert er direct iets. Het wordt behapbaar, hanteerbaar. Het blijkt niet zo groot en eng als we dachten. Als ik vraag wat mensen dan ervaren zeggen ze: ik voel meer rust, het wordt zachter, ik kan weer dieper ademen, ik ontspan meer.  Het zijn de afgesplitste delen in onszelf die liefde nodig hebben, die we in ons hart mogen sluiten. Dan wordt het een bron en kunnen we onszelf dieper ophalen.

Er is altijd een keuze tussen angst of liefde als we bereid zijn te kijken, zoals Edith Eva Eger op een dag de moed had om terug te gaan naar de barakken waar ze ooit de dood in de ogen had gekeken. Het vraag moed, veel moed, en bij iedere stap halen we onszelf dieper op. We maken hiermee niet alleen onszelf vrij maar we geven ook onze partner vrij zodat die weer dichtbij kan komen zonder iets te ‘moeten’. Iedere dag hebben we een keuze tussen angst of liefde, ieder moment. Wat kies jij vandaag?

Aan de slag

Wil je aan de slag met het helen van de oude pijn en jezelf uit de liefdesbange dynamiek bevrijden? Dan is de online training Liefdeskunst iets voor jou. Je kunt 3 gratis lessen aanvragen om te kijken of deze training aansluit bij jouw behoeften.

3 gratis lessen

Op de hoogte blijven?

Graag houd ik je op de hoogte van alle activiteiten en ontwikkelingen. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info: bekijk de Privacyverklaring.