Werken met liefde in organisaties

Liefde is de meest constructieve en verbindende kracht die er is. Liefde is de essentie van wie we zijn. Het is goed voor onszelf, voor onze omgeving en voor de wereld. Maar wat maakt het dan zo moeilijk om vanuit liefde te leven en te werken?

Gezonde relaties maken organisaties tot een plek waar echt contact mogelijk is, waar je je thuis voelt, het gevoel hebt dat je erbij hoort, je veilig voelt om kwetsbaar en krachtig te zijn, je een zinvolle bijdrage kunt geven en gevoed en geïnspireerd wordt om je eigen potentie volledig te ontwikkelen.

Een leidinggevende of een begeleider heeft een belangrijke verantwoordelijkheid in het creëren van een veilig klimaat waarin alles er mag zijn. Dit kan zijn het vieren van succes maar ook het toelaten van ongemakkelijke gevoelens zoals angst, boosheid of verdriet. Door vanuit een open hart alles te verwelkomen wat er speelt worden mensen gestimuleerd hun volle potentie te leven.

Relaties in organisaties

Relaties spelen een belangrijke rol in organisaties. Het is niet toevallig dat veel mensen de relatie met hun collega’s noemen als één van de belangrijkste redenen waarom ze hun werk juist heel leuk vinden. Maar niet alle relaties in een organisatie verlopen even soepel. Er zijn ook relaties waarin we getriggerd worden. Je kan ‘niet met iemand door één deur’, een opmerking van iemand maakt je heel verdrietig, aan een andere collega kun je je onwijs irriteren of een opmerking kan totaal ‘in je verkeerde keelgat schieten’.

We gaan als volwassene relaties aan maar we reageren niet altijd als volwassene. Soms worden we getriggerd in een oude kindpijn. Een onverwerkt kinddeel komt naar boven. We reageren dan overdreven fel of verdrietig op de ander. De reactie staat niet in verhouding tot de situatie waar het in het hier en nu over gaat. Een onverwerkt kinddeel is een deel in jou waar nog emotie op zit, wat is ontstaan in je kindertijd en wat nog niet goed is verwerkt. Het is als het ware nog een open wond waarin je steeds getriggerd kunt worden als die wordt aangeraakt.

Blog Onderlinge relaties: het fundament in iedere organisatie

Bindings- en verlatingsangst beperkt zich niet tot de romantische liefde. Je neemt jezelf overal mee naar toe en ook op je werk kun je hierin getriggerd worden. Als je getriggerd wordt, kan een overlevingsdeel in jou het overnemen en kun je terecht komen in een emotioneel onvolwassen dynamiek. Je reageert dan vanuit een overlevingsdeel (zoals vechten, vluchten, bevriezen) en het echte contact verdwijnt. Als dit niet goed wordt gereguleerd kunnen angst, onveiligheid, stagnatie en tekort de overhand krijgen.

Herken je dit of wil je hier meer over lezen? Lees dan hier de blog.

Aanbod

Op de hoogte blijven?

Graag houd ik je op de hoogte van alle activiteiten en ontwikkelingen. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info: bekijk de Privacyverklaring.