Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Verlang je naar een partner maar loopt deze steeds weg als jij dichterbij komt? Of verdwijnen plots jouw gevoelens als iemand echt voor je wil gaan? In mijn boek Liefdesbang leg ik uit waarom dit alles te maken heeft met verlatings- en bindingsangst. Met liefdesbang bedoel ik de dynamiek tussen verlatingsangst en bindingsangst. Maar wat is dan precies het verschil? En – ook niet onbelangrijk – hoe overwin je deze angst?
Het is een misvatting dat alleen singles bang voor de liefde kunnen zijn. Ook binnen een relatie kun je je knap eenzaam en onbegrepen voelen en zoekende zijn naar de balans tussen vrijheid en verbinding. In dat geval is het waardevol om wat meer inzichten te verzamelen over verlatings- en bindingsangst. Meestal spelen beiden je parten en is het afhankelijk van de dynamiek tussen jou en je geliefde of er aanspraak gedaan wordt op je bindings- of verlatingsangst. Om helder te krijgen waar bij jou de schoen mogelijk wringt, hieronder een aantal symptomen van bindings- en verlatingsangst.
Als je last hebt van bindingsangst herken je jezelf vaak in veel van de volgende symptomen:
– Je gaat verbinding en commitment uit de weg
– Je bent bang om je vrijheid te verliezen
– Je stelt je gereserveerd op en wilt het liefst alles ‘open’ laten
– Je ervaart de ander snel als ’te veel’ of verstikkend
– Je doet alles om de ander op gewenste afstand te houden opdat het geen serieuze relatie wordt
– Het idee van samenwonen of trouwen benauwt je
– Je hebt de neiging om kritisch te zijn en ‘fouten’ te zoeken in de ander
– Je blijft twijfelen over de ander en gaat de relatie rationaliseren
– Je vindt het moeilijk om intiem te zijn als er verwachtingen aan gekoppeld zijn
– Je bent voortdurend bezig met wegrennen en jagen
– Je dissocieert gemakkelijk van pijnlijke gevoelens
– Je miskent je behoefte aan nabijheid en samen zijn
Als je last hebt van verlatingsangst herken je jezelf vaak in veel van de volgende symptomen:
– Je bent bang om verlaten, afgewezen of in de steek gelaten te worden
– Je zoekt voortdurend bevestiging, aandacht en houvast bij de ander en je voelt je afgewezen en ongelukkig als de ander je dat niet geeft
– Je hebt de neiging tot claimen en vastklampen
– Je hebt de neiging om te smeken, klagen en eisen
– Je hebt oneindig veel begrip voor de ander
– Je hebt de neiging te versmelten met de ander
– Je bent bang om je eigen pijn te voelen
– Je hebt een sterke gehechtheid aan onbeantwoorde liefde
– Je kunt de behoefte aan de ander ervaren als een ‘verslaving’
– Je zit vast in een herhalend patroon van afgewezen worden
– Je kunt de (destructieve) afhankelijkheidsrelatie niet beëindigen
Liefdesbang gaat over een dans tussen afstand en nabijheid, het gaat eigenlijk nooit alleen over bindingsangst of alleen over verlatingsangst. Ze horen bij elkaar. Verlatingsangst (angst om verlaten te worden) en bindingsangst (angst om zich te binden) zijn twee kanten van dezelfde medaille. Er speelt een sterke dynamiek (krachtenveld) tussen verlatingsangst en bindingsangst die voortkomt uit een diepe angst voor verlies van liefde. In relaties ervaren we de diepste intimiteit en daarmee lopen we juist dáár het grootste risico om liefde te verliezen.
Iemand met verlatingsangst trekt een partner aan met bindingsangst en andersom. Dat gebeurt niet bewust. Maar de onderliggende dynamiek is zo sterk dat beiden ervoor zorgen dat er tussen zichzelf en de ander een veilige marge blijft, een soort tussenruimte waardoor de ander niet te dichtbij kan komen. En ook al lijkt dat op het eerste gezicht meer van toepassing op mensen met bindingsangst, ook mensen met verlatingsangst hebben baat bij deze veilige tussenruimte. Het is een veiligheid die mensen onbewust inbouwen om te zorgen dat ze niet opnieuw gekwetst, afgewezen of verlaten worden of weer iemand verliezen die hen dierbaar is. Het is een overlevingspatroon dat bedoeld is om zichzelf bij voorbaat te beschermen tegen de pijn om opnieuw te verliezen.
Graag houd ik je op de hoogte van alle activiteiten en ontwikkelingen. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info: bekijk de Privacyverklaring.