Herken je dat? Dat je in plaats van bij jezelf te rade te gaan, een project maakt van je bindings-angstige partner? Je weet haarfijn welke therapie je partner moet volgen om de verbinding met jou aan te kunnen gaan. Al die exen is het niet gelukt om je partner te veranderen, maar jou gaat dat wél lukken. Als je maar de juiste dingen aandraagt, wordt de ander vanzelf beschikbaar. Het is slechts een kwestie van tijd, denk je. Dit is een situatie waar veel mensen met verlatingsangst in terechtkomen: zij trekken vaak partners met bindingsangst aan (en andersom). En dat is zeker niet zonder reden.
Mensen met verlatingsangst trekken vaak mensen met bindingsangst aan. De mensen met verlatingsangst willen zich heel graag verbinden maar stuiten op allerlei obstakels die de bindingsangstige ander opwerpt, waardoor niet de gewenste en wederkerige verbinding ontstaat. Ze denken dat het aan de ander ligt, want zijzelf willen niets liever dan zich diep met de ander verbinden. Dat ze dat herhaaldelijk willen bij partners die dat toevallig niet kunnen beantwoorden, getuigt van een grote blinde vlek. Waarom wil je je heel graag verbinden met iemand die dat niet in gelijke mate beantwoordt? Dat is een interessante vraag die vooral mensen met verlatingsangst zichzelf vaker mogen stellen.
Aangezien je als verlatingsangstige je zo graag wil verbinden, plaats je een sluier voor de realiteit en herken je niet meer wat jouw aandeel is in deze liefdesbange dans tussen verlatingsangst en bindingsangst. Zo word je steeds opnieuw teleurgesteld. Dit patroon moet zich soms vaker herhalen voordat je gaat inzien dat je zelf net zo bang bent voor de echte intimiteit als je partner is. En juist daarom is het veilig deze bindingsangstige partner aan te trekken. Mocht jouw bindingsangstige partner ineens wel beschikbaar worden, dan zou je hevig geconfronteerd worden met je eigen emotionele onbeschikbaarheid.
Op dat moment veranderen de danspassen en kom jij aan de kant van de bindingsangst terecht. Ineens komt de ander heel dichtbij en neemt je angst, die al die tijd sluimerend aanwezig was, het over. Je hebt plotseling allerlei goede redenen om er toch vanaf te zien. In deze liefdesbange dans van afstand en nabijheid kunnen beide partners eindeloos om elkaar heen blijven dansen. Door de tegenpool op te zoeken houden ze de afstand maximaal en daarmee het risico op verlies klein. Helaas blijkt dat meestal een illusie. Gaat de relatie toch stuk, dan keren de rollen zich vaak om. Degene die afstand hield komt nu aan de kant van de verlatingsangst en wil er alles aan doen de ander voor zich terug te winnen.
Kenmerkend voor partners die deze liefdesbange dans aangrijpen, is dat ze niet met en niet zonder elkaar kunnen. Ze gaan het niet echt aan, maar laten elkaar ook niet los. Deze dans wordt vaak herkend aan knipperlichtrelaties of emotionele achtbanen. Maar het is een misverstand om te denken dat het alleen bij singles voorkomt. Ook in langdurige relaties komt deze dans voor. Partners hebben dan enkel een modus gevonden om bijvoorbeeld een perfect gezin te runnen, maar de intimiteit tussen beiden is soms ver te zoeken.
De kant van de verlatingsangst is de pijnlijkste kant van de twee. Degene met de bindingsangst zorgt dat hij of zij daar niet komt. Ze zijn altijd bezig om weg te lopen bij de ene partner en toenadering te zoeken bij de ander, zodat ze niet in een gat van leegte vallen. Deze mensen hebben vaak verrassend snel weer een nieuwe relatie, terwijl degene met verlatingsangst nog lang met de pijn zit van het verlies van de relatie. Deze dans van verlatingsangst en bindingsangst zorgt ervoor dat beide partners niet krijgen wat ze allebei ten diepste willen namelijk: liefde, verbinding, intimiteit, bij een ander horen, wederkerigheid enzovoort. Ze saboteren beiden waar ze allebei het meest naar verlangen.
Gelukkig is deze dynamiek te doorbreken en zijn er helende passen die de liefdesbange dans kunnen transformeren in een liefdesvrije dans; een variant waarin de liefde vrij kan stromen.
Wil jij een eerste stap zetten in het helen van jouw liefdesbange dynamiek? Wees dan vooral welkom op zondagavond 10 december van 19:00 tot 21:00 uur, want dan organiseer ik een verdiepend live webinar Liefdeskunst in samenwerking met Holistik. Kun je er niet bij zijn? Geen zorgen, je krijgt de opname naderhand van ons in je mailbox! Een kaartje voor deelname aan het webinar kost € 22,50. Meer informatie kun je hier vinden.
Graag houd ik je op de hoogte van alle activiteiten en ontwikkelingen. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info: bekijk de Privacyverklaring.