Tweede gratis les

Training 3 – Les 2

Hoe overleef ik?

Yusuf (32) heeft een relatie waar hij veel twijfels over heeft. Als ze samen zijn voelt hij zich goed. Hij kan helemaal zichzelf zijn bij haar en is dan heel ontspannen. Op de momenten dat ze niet samen zijn komt de stress. Er ontstaat angst en twijfel of dit dé vrouw is van zijn leven. Deze twijfels nemen hem dan helemaal in beslag. Hij kan over niets anders meer nadenken. Het geeft hem zoveel spanning. In gedachten zoekt hij voortdurend naar excuses om het uit te maken. Alles wat in zijn ogen niet perfect aan haar is gebruikt hij als legitimatie. In zijn hoofd is het een chaos van gedachten. In zijn gedrag komt het niet tot uiting, want zodra ze elkaar zien is alles weer rustig en zegt hij niets over zijn twijfels. 

Video

In de volgende video geeft Hannah een introductie op overleven.
Bekijk de video

Liefdesstress zorgt ervoor dat we gaan overleven. Vanuit de liefdesbange dynamiek hebben we daar verschillende reacties voor zoals vechten, vluchten en bevriezen.

Voorbeelden van vechtreacties zijn:

 • Controle willen over de ander
 • Ruziemaken
 • Vechtscheiding (rechtszaken voeren)
 • Voortdurend strijd aangaan

Voorbeelden van vluchtreacties zijn:

 • Afstand nemen
 • Manieren bedenken hoe je de relatie kunt beëindigen
 • Vreemdgaan om afstand te creëren tot je partner
 • Achterdeurtjes creëren
 • Steeds in je hoofd bezig zijn met het zoeken naar een escape

Voorbeelden van bevriezingsreacties zijn:

 • Niet kunnen kiezen
 • Stilvallen, niet tot actie komen
 • Black–out hebben
 • In een situatie blijven die niet goed voor je is

Schrijf voor jezelf op:

 

Hoe herken je deze reacties bij jezelf? Zo ja, hoe herken je ze? Vul zelf aan als jouw reacties niet in de rijtjes voorkomen.

1. Wat ik herken als vechtreacties is: …..
2. Wat ik herken als vluchtreacties is: …..
3. Wat ik herken als bevries-reacties is: …..

Overlevingsreacties

Deze overlevingsreacties zijn vaak vroeg in het leven nodig geweest. Bijvoorbeeld bij niet voldoende liefdevolle bescherming van ouders. Destijds hebben ze je beschermd als een goede vriend. Het overlevingssysteem wordt echter niet alleen actief bij reëel dreigend gevaar maar ook bij wat we beleven als bedreigend. Zoals bij Marleen, die denkt dat haar partner voor zijn ex zou kunnen vallen. Alleen al bij deze gedachte wordt haar overlevingssysteem actief. Of bij Yusuf, die in paniek raakt bij de gedachte dat zijn partner de perfecte partner moet zijn voordat hij zich echt kan verbinden. De overleving wordt actief bij gedachten aan wat er zou kunnen gebeuren. Alleen dan al reageert ons lichaam met stressreacties.

Bij liefdesbang is de aanleiding voor de angst vaak niet reëel, maar beleven we haar als reëel. We zijn getriggerd in een oude (onbewuste) herinnering. Als we gaan handelen vanuit deze beleving, komen we in een vicieuze cirkel en zullen we eerder waarmaken waar we bang voor zijn. Als we deze cirkel niet doorbreken, komen we steeds vaster te zitten in liefdesbange patronen. Onze emotionele reacties, gedachten, lichamelijke gevoelens en ons gedrag zullen elkaar bij voortdurende herhaling versterken in een negatief liefdesbang patroon.

Als we getriggerd worden in onprettige gevoelens willen we daar zo snel mogelijk vanaf. We vluchten ervan weg of we vechten ertegen. We veroordelen of onderdrukken onprettige gevoelens. Deze reacties zorgen juist voor liefdesstress. Vaak leveren deze reacties meer problemen op dan het onprettige gevoel zelf. De overlevingshouding van iemand met een vluchtreactie (bindingsangst) is van de ander weg bewegen. Als je van de ander weg beweegt, ga je ook weg van het onprettige gevoel in jezelf. Je hebt de illusie dat je er daarmee vanaf bent. De overlevingshouding van iemand met een vechtreactie (verlatingsangst) is naar de ander toe bewegen. In het bewegen naar de ander, ben je ook weg bij jezelf.

Krijg toegang tot de volledige training

 • Boordevol visualisaties, opdrachten en presentaties
 • Veel video’s met persoonlijke uitleg door Hannah
 • 46 meditaties van in totaal 11 uur
 • Meer dan 1200 mensen gingen je voor
 • 2 jaar lang onbeperkt toegang

De online training Liefdeskunst heb ik als zeer toegankelijk en professioneel ervaren. De thema’s komen tot leven en de werkvormen zijn prettig en laagdrempelig. Door de persoonlijke video’s komt het echt binnen en voel ik mij uitgenodigd om hierin naar mezelf te kijken. Een waardevolle combinatie van theorie en zelf aan de slag gaan.

Marcel

Volledige pakket in 12 termijnen

Je hebt twee jaar lang toegang tot de volledige training. Betaal in 12 termijnen.

Per maand € 21,95

Ik begin vandaag!

Volledige pakket in 1x

Je hebt twee jaar lang toegang tot de training. Betaal in één keer.

Totaal € 247

Ik begin vandaag!

Overzicht online trainingen Liefdeskunst

Bekijk hier het overzicht en de verschillende combinaties van online trainingen.

Lees meer

De online training Liefdeskunst geeft me zoveel! De uitleg in de video’s is heel verhelderend en prettig om naar te luisteren. Alles komt nog meer binnen, dan alleen met het lezen van een boek, waardoor ik er veel meer bij voel. Ik heb een nieuw perspectief gekregen op liefde!

Corine

Op de hoogte blijven?

Graag houd ik je op de hoogte van alle activiteiten en ontwikkelingen. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info: bekijk de Privacyverklaring.