Hoe herken je bij jezelf of je last hebt van de Moederwond?

‘Het ontbreken van een liefdevolle moeder zorgt voor een gat in je hart.’

 

De telefoon gaat, wéér je moeder. De spanning is instant voelbaar in je lijf, wat nu weer? Je probeert snel een smoes te bedenken om niet op te nemen, maar de aangepaste dochter in jezelf vindt dat je dat niet kunt maken. Als je nu niet opneemt blijft ze het proberen, dus je ademt heel diep in en hoort jezelf op je allervriendelijkst zeggen: ‘Hi mam, hoe gaat het?’
 
Als je na een telefoontje of bezoekje aan je moeder van slag bent, herken je wellicht een moederwond. Je merkt dat je verdoofd raakt of niet meer volledig aanwezig kan zijn of emotioneel overstuur bent.

 

Je bent jezelf niet

In het samenzijn met je moeder ben je niet op je gemak, je kan niet vol ontspannen, iets van jezelf houd je uit het contact. Je kunt niet helemaal jezelf zijn. Voor iedereen kan dat gepaard gaan met andere gevoelens die we vaak kost wat kost in de onderstroom verborgen houden, zoals bijvoorbeeld ongemak, een leegte, verdriet, spanning, angst, paniek, depressie of verstikking.

Je merkt dat je het contact met je moeder het liefst vermijdt. Je doet wat hoort of van je verwacht wordt maar niet meer. Je past je aan. Je bent niet authentiek en congruent richting haar. Je doet je anders voor dan hoe je je van binnen voelt. Je hart doet niet vol mee. Je hoort het in je stem, die wat afstandelijker klinkt. Je past je aan om de lieve vrede te bewaren, want anders wordt het nog erger.

 

Mama, waar ben je?

Als je last hebt van een moederwond ervaar je dat er iets ontbreekt in de relatie met je moeder. Of het heeft je als kind aan iets ontbroken. Misschien zocht je als kind naar een surrogaatmoeder, iemand die dat beeld van een zachte, liefdevolle moeder voor jou invulde omdat je het niet kon vinden bij je eigen moeder. Misschien had ze jou meer nodig dan dat je bij haar terecht kon met jouw gevoelens. Misschien merk je dat je vaak boos reageert op haar en je je hart voor haar gesloten hebt. Als volwassene kun je weerstand ervaren om de relatie met je moeder dieper te onderzoeken.

Wanneer je emotioneel geraakt wordt door het zien van liefdevolle moeder-kind relaties in een film of bij anderen duidt dat op een moederwond. Je krijgt een brok in je keel, schiet vol en moet ervan huilen. Of je wordt juist kritisch en afwijzend vanuit de pijn om te zien wat je niet hebt gehad. Als jou gevraagd wordt naar positieve of liefdevolle moeder-kind ervaringen uit je jeugd kun je geen voorbeelden noemen.

 

Partner als spiegel

De ultieme trigger van een moederwond is een intieme relatie. Een partner spiegelt je als geen ander jouw vermogen of onvermogen tot verbinden. Als je worstelt met (intieme)relaties is dat een belangrijke richtingwijzer naar de moederwond aangezien je van je moeder de eerste imprints opdoet over verbinden; is het veilig of niet, word ik ontvangen of niet, word ik gezien in mijn behoeften of niet enz. Je hunkert naar emotionele nabijheid maar je bent je er ook bang voor.

In relaties merk je een conflicterende behoefte tussen enerzijds nabijheid en verbinding en anderzijds de behoefte aan vrijheid en je eigen ruimte innemen. In het verbinden met een partner verlies je steeds jezelf of je gaat de verbinding niet werkelijk aan uit angst jezelf te verliezen. Als een partner je verlaat (of sterft) triggert dat een diep gevoel van verlating; de oude pijn van het verlaten kind in je komt dan vol naar de oppervlakte.

 

Andere triggers

Een andere trigger die je herinnert aan een moederwond kan zijn als je zelf moeder wordt. Het krijgen van een kind kan het gemis aan een liefdevolle moeder omhoog brengen. Je wordt geconfronteerd met je eigen leegte. Als je daar niet om rouwt loop je het risico om je gemis door je kindje opgevuld te willen krijgen. Het kan ook zijn dat je je verlangen naar een kind hebt weggedrukt omdat je bang bent dat je geen goede moeder zou zijn voor je kinderen.

Daarnaast kunnen er onopgeloste gevoelens over je moeder tot uiting komen wanneer je laatste kind de deur uit gaat. Je rol als moeder verandert en de vraag naar jouw bestaansrecht kan omhoogkomen. Wie ben je zonder de rol als actieve moeder? Die vraag kan je in contact brengen met het gebrek aan bevestiging die je moeder je niet kon geven toen je nog kind was.

Als je als zoon of dochter mantelzorger wordt van je moeder die oud wordt en jouw hulp vraagt kan dat je triggeren in je moederwond. Je moet nu voor haar gaan zorgen terwijl je haar zorg en aandacht zo gemist hebt. Dat kan leiden tot een innerlijk conflict.

Kortom; je hebt last van een moederwond als je je niet vrij en los voelt van je moeder. Je voelt je niet vrij je eigen leven te leiden, je verloochent jezelf in contact met haar.


Lees ook: Hoe de moederwond liefdesrelaties saboteert.

 
Wil je hier meer over weten of er zelf mee aan de slag?
 

Webinar ‘Hoe de moederwond jouw liefdesrelaties saboteert’

Op 18 november 2023 geef ik in samenwerking met Inspirerend leven een webinar over de moederwond.
Een moederwond (en/of vaderwond) heeft als gevolg dat je onveilig gehecht raakt en je hart en/of bekken geblokkeerd raken. Dit heeft grote gevolgen voor je vermogen om je te verbinden met een partner. In het webinar vertel ik je over de moederwond en het effect daarvan op liefdesrelaties.

Meer informatie over het webinar

Online training Moederwond

De online training Moederwond gaat over de impact van een gebrek aan gezonde hechting met de moeder (of moederfiguren) en de gevolgen ervan op latere belangrijke relaties, hechte vriendschappen én liefdesrelaties. Wil je jouw moederwond helen en daarmee beschikbaar worden voor gelijkwaardige en intieme relaties, dan helpt deze online training je stap voor stap door je proces van heling.

Meer informatie over de online training

Op de hoogte blijven?

Graag houd ik je op de hoogte van alle activiteiten en ontwikkelingen. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info: bekijk de Privacyverklaring.