Tom Cornille

Toen ik zo’n zeven jaar geleden mijn huwelijk vaarwel zei, stond ik niet stil bij woorden als verlatingsangst of bindingsangst. Ik was op het spirituele pad en wilde ‘vrij’ zijn. De onvoorwaardelijke liefde: dáár ging ik voor. In dat beeld paste geen beknellende relatie met exclusiviteit of afspraken. Dat was allemaal gebaseerd op angst, toch? En als je voor liefde kiest, dan kan en mag die angst er niet meer bij horen. Wist ik veel dat er diep vanbinnen een grote wond en een diepe pijn zat die ik toen nog niet durfde aankijken. Een wond die onder andere te maken had met het verliezen van mijn moeder op dertienjarige leeftijd en een emotioneel afgesloten vader die weliswaar materieel alles voor me wist te voorzien maar verder geen ruimte had voor wat er écht in mij leefde.

De jaren na mijn scheiding noem ik soms een ‘flipperkast’. Ik flipperde heen en weer tussen verschillende vrouwen waarbij ik telkens weer opnieuw dacht dat ik nu wél de ware had gevonden. Tot het weer te spannend werd en ik ofwel begon te claimen en achtervolgen, ofwel mijn hart weer op slot deed en keihard wegrende. De ene keer weer een ‘vrije’ relatie waarin schijnbaar alles kon, de andere keer weer doodsbange nachten omdat de liefde van mijn leven niet meer reageerde. Verwarrend allemaal maar boven alles ook heel erg uitputtend.

Plots kreeg ik op een bekende online boekensite een suggestie voor mijn neus. Het boek ‘liefdesbang’ van ene Hannah Cuppen. Vraag me niet waarom, want ik wist eigenlijk niets over de inhoud of wat het voor mij kon betekenen, maar een dag later zat ik dat boek te lezen. Na een paar bladzijden wist ik het: die vrouwen waarmee ik de laatste jaren een relatie had gehad, die hadden natuurlijk gewoon allemaal verlatings-/bindingangst! Wat een openbaring! De échte openbaring, dat ik zélf zowat alle vinkjes van de checklist kon aanstrepen, kwam pas nog een tijdje later… Na alweer een aantal relaties waarbij ik vooral had geprobeerd de andere in therapie te krijgen.

Het boek van Hannah heeft zonder twijfel mijn leven een andere wending gegeven. Toen ik in die spiegel durfde te kijken en mijn aandeel zag in de dynamiek, kon ik er eindelijk ook mee aan de slag. Ik nam begeleiding onder de arm en stap voor stap leerde ik zo mezelf terug omarmen en stukken die ik heel lang had verdrongen doorvoelen en integreren. Het is een uitdagend en confronterend pad maar ik ben enorm dankbaar dat ik het, mede dankzij ‘Liefdesbang’, gevonden heb. Ik heb inmiddels een relatie van bijna vier jaar met een partner waarbij ik me wél kwetsbaar durf opstellen én ook mijn grenzen durf aangeven. De ‘pleaser’ en de ‘wegloper’ in mijn zijn weliswaar niet volledig verdwenen maar ik merk ze sneller op en kies in die momenten telkens weer om mezelf op te halen en te blijven staan. Ik heb geleerd om ook in m’n eentje gelukkig te zijn en dat maakt het samen-zijn nog zoveel fijner. De liefde kan stromen. Ik voel me vrijer als mens en als betrouwbare partner.

Toen ik de kans kreeg om Hannah te assisteren in de basistraining ‘Liefdesbang’ heb ik geen moment getwijfeld en na de twee dagen wist ik het zeker: mensen vanuit mijn eigen ervaring in dit thema faciliteren en coachen voelde als deel van mijn missie in dit leven. Voor de samenwerking met Hannah faciliteerde ik al een aantal jaar groepen, onder andere via het gedachtengoed van ‘Geweldloze Communicatie’. Ik heb in de voorbije jaren uiteenlopende opleidingen gevolgd, waaronder een Master opleiding NLP, opleiding opstellingswerk, jaartraject Intuïtieve ontwikkeling, Art of Facilitation, Deep dive ‘Shifting the power’ (traumawerk), Voice Dialogue, opleiding Groepsdynamica, “The Gottman method’ relatiebegeleiding en een International Intensive training NVC. Samen met mijn partner begeleid ik koppels en individuen via ons coaching bedrijf ‘Show Yourself’. Daarnaast ben ik ook facilitator en partner binnen het bedrijf ‘Walk Your Talk’, waar we organisaties ondersteunen via opleidingen Verbindende Communicatie, individuele coaching en team- en leiderschapsontwikkeling.

Als coach werk ik zowel met technieken uit onder andere NLP, opstellingswerk, voice dialog, inner child work en ‘the unconditional model’. Meditatief werk, mindfulness en hartcoherentie kunnen hierbij ondersteunen afhankelijk van elk individueel proces. Het is in elk geval telkens weer opnieuw een eer om mensen te mogen begeleiden op hun pad naar meer (zelf)liefde, een groter bewustzijn, minder angst en meer vrijheid!

Toen ik in die spiegel durfde te kijken en mijn aandeel zag in de dynamiek, kon ik er eindelijk ook mee aan de slag.

Op de hoogte blijven?

Graag houd ik je op de hoogte van alle activiteiten en ontwikkelingen. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info: bekijk de Privacyverklaring.