Tim Overdiek

Een feest der herkenning, zo beleefde ik ooit mijn eigen Liefdesbang. Sinds die ontdekking is er geen reden meer voor angst voor verlating of vrees voor verbinding. Mijn Liefdesbang onder ogen zien was het welkom heten van oude patronen die altijd weer de kop opsteken.

In mijn jeugd heb ik ervaren hoe vader en moeder van elkaar weg dansten en toch in elkaars buurt bleven. In mijn huwelijk heb ik onbewust diezelfde pasjes gezet, en dat kwam de liefde niet altijd ten goede. In de diverse relaties daarna heb ik nieuwe, soms onnavolgbare bewegingen gemaakt. Gek werd ik soms van mezelf.

In mijn praktijk heb ik te maken met (vooral) mannen en vrouwen die soms vastlopen in de liefde. Dan gaan we samen op zoek naar de bron van die levensstrategie. We herkennen de overleving, de aanpassing en de blokkade. Heerlijk is het als de cliënt zijn of haar eigen vrijheid aanboort door te leren bij zichzelf te blijven.

Als ervaringsdeskundige weet ik wat de impact is van jong verlies. Mijn vader overleed aan een hartinfarct toen ik 13 jaar oud was. In 2009 kwam mijn echtgenote Jennifer (41) bij een verkeersongeval om het leven. Ik bleef achter met onze twee zoontjes. Over het eerste jaar na haar dood publiceerde ik mijn dagboek, Tranen van Liefde. Onlangs verscheen een nieuw boek: Als de man verliest, dat ik schreef met Wim van Lent. Want verlies kent vele vormen. Werk, gezondheid, en ook liefde kunnen een behoorlijke tegenslag vormen. Mannen gaan daar vaak anders mee om dan vrouwen. Om die reden is het fijn om naast Hannah te zitten bij de introductietraining Liefdesbang. We doen het anders, en toch ook weer samen.

Hannah’s Liefdesbang heeft me gerustgesteld. Het is een kompas voor mij als man en als therapeutisch coach.

Ik was dertig jaar werkzaam in de journalistiek. Als sportjournalist werkte ik voor NRC Handelsblad, Het Parool en De Volkskrant. Eind 1994 vertrok ik vanwege de liefde naar New York. Vijf jaar later werd ik correspondent voor NOS Nieuws in Washington. Drie jaar Londen en daarna acht jaar in Hilversum als adjunct-hoofdredacteur, radiopresentator en eindredacteur voor NOS.nl. Eind 2016 was het mooi geweest. Ik stopte als journalist.

Ik heb de 3-jarige opleiding bij Phoenix gedaan, ben gecertificeerd als NLP- en TA-trainer, doe met veel plezier familie-opstellingen in mijn praktijk in Amsterdam-Zuid. Uitgeleerd ben ik nooit. Ik deed bij Phoenix de vervolgopleiding Het Helende Verhaal, en de masterclass Eros in de Begeleiding. Bij Jan Geurtz en Piet Weisfelt laat ik me regelmatig via retraites en workshops inspireren.

Mijn hart ligt bij de man, dat moge duidelijk zijn. Anno 2020 is het best een uitdaging om je als man te verhouden tot de vrouw. Wat zijn de ‘nieuwe regels’ in het #MeToo-tijdperk? Wij mannen hebben veel te leren, samen met de vrouw. De grote uitdaging is om gelijkwaardig met elkaar te leven, te werken, te zijn, en tegelijkertijd in onze mannelijke oerkracht te kunnen en mogen staan. Ook dat krijgt aandacht in het werk van Hannah, en het is een eer om daar mijn steentje aan bij te dragen.

Locatie: Amsterdam
www.timoverdiek.nl

Op de hoogte blijven?

Graag houd ik je op de hoogte van alle activiteiten en ontwikkelingen. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info: bekijk de Privacyverklaring.