Pieter Berger

Toen ik een aantal jaren geleden Liefdesbang las dacht ik: dit boek gaat over mij. De vele voorbeelden waren zo herkenbaar. Ik ken liefdesbang goed. Als vierde uit een gezin van zes zag ik op 1 juni 1963 in Utrecht het levenslicht. Het is ook de plaats waar ik opgroeide in de dynamiek van een groot gezin. Als kind maakte ik al jong kennis met de liefdesbange strijd van mijn vader en moeder, die uiteindelijk in een scheiding eindigde. Ik leerde dat liefde niet vanzelfsprekend is en lang niet altijd fijn. Mijn 1ste liefde verliet mij na 3 jaar voor een ander. Ik vond haar de mooiste en de leukste van allemaal en ze koos voor mij, ik was zo blij! Ik kan het verdriet en de vertwijfeling nu nog voelen, ik voelde mij zo eenzaam, niet gezien en verlaten. Het gevoel om verlaten te zijn legde ik toen nog buiten mezelf, nu weet ik dat dit over mij gaat.
Jaren en vele opleidingen en workshops verder kan ik duiden wat er speelde tussen mijn ouders en wat er bij mij in de liefde speelt als kind van mijn ouders. Nu, 16 jaar getrouwd met Saskia en 3 dochters, ben ik wijzer en begrijp ik mijn eigen bewegingen van bindingsangst en verlatingsangst in mijn relatie. Ik ken het goed dat ik niet goed voel wat er in mijn lijf met me gebeurt, verdwalen in goede bedoelingen en afdwalen van mijn eigen kern. Voor mij gaat de terugkeer vanuit mijn eenzaamheid over mezelf laten zien, aan mezelf en in relatie met de ander. Vragen over mijn liefdesbang doen een appèl op wie ik ben, waar ik voor sta en waar ik voor wil gaan.

Ik sta dicht bij je en draai er niet om heen. Dat is waar het in mijn begeleiding over gaat.

Behalve met deze ‘praktijk’ ervaringen heb ik mij tevens op professioneel vlak ontwikkeld met het volgen van een breed scala aan trainingen en opleidingen op het gebied van Systemisch Werk (familieopstellingen en organisatieopstellingen), Karakterstructuren, Professionele begeleiding van organisaties (PBO), Transactionele Analyse, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en Emotionally Focussed Therapy (EFT). Gedurende mijn Tantra opleiding en workshops ‘adem werk’ leerde ik mijn levensangst en levensenergie kennen en hoe ik mijn emoties beter kan voelen en gebruiken als bron voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

De afgelopen jaren verschoof mijn werk als consultant van verandertrajecten binnen organisaties steeds meer naar het binnen mijn eigen coaching praktijk begeleiden van cliënten met een persoonlijke vraag, een werk gerelateerde vraag of een vraag over de partnerrelatie. Daarnaast ben ik als supervisor verbonden aan de opleiding ‘Land van Rouw’. Dat past mooi aangezien rouw en liefde twee kanten zijn van dezelfde medaille.

Ik ben bijzonder blij én trots mijn kennis en ervaring te kunnen delen met de deelnemers van de Liefdesbang trainingen van Hannah. Vanuit mijn eigen ervaring lopen we samen een eindje op. Mijn begeleiding is prikkelend, beschouwend, liefdevol, confronterend. Ik kijk uit naar onze ontmoeting.
www.pieterberger.nl

Op de hoogte blijven?

Graag houd ik je op de hoogte van alle activiteiten en ontwikkelingen. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info: bekijk de Privacyverklaring.